ΔΕΒΕΛΙΚΙ – «Η ΚΥΡΑ ΕΛΕΝΗ» #Develiki

atharher.wordpress.com

Το Δεβελίκι είναι ένας μικρός πανέμορφος οικισμός, που ανήκει στο Δ.Δ. Γοματίου του Δήμου Αριστοτέλη. Βρίσκεται σε μία προνομιακή θέση, σχεδόν στον κόλπο που ενώνεται η Αθωνική Χερσόνησος με την χερσόνησο της Σιθωνίας. Μπροστά σου απλώνεται μία απέραντη αμμουδερή παραλία, με καθάρια γαλαζοπράσινα νερά. Απολαμβάνεις τα πορτοκαλόχρυσα χρώματα της ανατολής και δύσης, και δεν ξεχνάς ποτέ τις νύχτες του καλοκαιριού, όπου η πανσέληνος ανατέλλει πάνω από τον γηραιό Άγιο Άθωνα και στέλνει τον φωτεινό διάδρομό της ως το πρώτο τραπέζι  της ταβέρνας της «κυρά-Ελένης».

Η Αθωνική χερσόνησος από τη μία και η χερσόνησος της Σιθωνίας από την άλλη, φαντάζουν σαν τα χέρια της Δεβελικίας που ανοιχτά αγκαλιάζουν τη νήσο Αμμουλιανή και το απέραντο πέλαγος. Σ’αυτόν τον υπέροχο τόπο ο ευλαβέστατος κυρ-Μόσχος Μοσχόπουλος με την αγαπημένη του σύζυγο κυρα-Ελένη, δημιούργησαν με μόχθο, κόπο και αγώνα, ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα της θάλασσας, ένα μικρό αλλά πανέμορφο συγκρότημα που περιλαμβάνει μία παραδοσιακή ταβέρνα με υπέροχα φαγητά, καφετέρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια με οργανωμένη παραλία… με βόλεϋ κ.λ.π.

Όλο αυτό το πανέμορφο συγκρότημα, έχει ως όριό του την γαλαζοπράσινη θάλασσα και φιλοξενείται κάτω από ένα δάσος δένδρων, των οποίων ηγείται ένας υπεραιωνόβιος ευκάλυπτος. Πλαισιώνεται από λουλούδια και από καταπράσινο γρασίδι. Ο κυρ-Μόσχος με το αστείρευτο μεράκι του, που είναι σαν την πηγαία ευλάβειά του προς τον Θεό, επένδυσε κάθε τοίχο και κολώνα με τα πολύχρωμα πετράδια που εκβράζει η θάλασσα· μιλάμε για μεράκι. Την διεύθυνση σήμερα του συγκροτήματος έχουν αναλάβει τα παιδιά τους, τα οποία συνεχίζουν υπό την αδιάκοπη μέριμνα των γονιών τους, να προσφέρουν σε κάθε κουρασμένο ένα ιδανικό περιβάλλον ξεκούρασης. Κόσμος από πάρα πολλά κράτη γεύεται κάθε χρόνο τις υπηρεσίες του συγκροτήματος και απολαμβάνει τα καθάρια νερά της θάλασσας.

Πέρυσι αφιερώσαμε το πρώτο οδοιπορικό μας στην Παναγία την Σκουπιώτισσα και τα Νέα Ρόδα, που στολίζουν την προ του Άθω περιοχή. Φέτος το οδοιπορικό μας το αφιερώνουμε στη γη της Δεβελικίας και στην «κυρα-Ελένη» του κυρ-Μόσχου. Εννοείται ότι στη Δεβελίκια γη και στην παραθαλάσσια περιοχή του Γοματίου θα βρείτε και άλλες πανέμορφες ταβέρνες δίπλα από το κύμα και θαυμάσιες παραλίες, όπως στην Χιλιαδού, στον Πύργο, στο Καστρί, και κάποιες απομακρυσμένες όπως αυτές στο ακρωτήριο Αρκούδα και στο Πεταλίδι.

Κατόπιν τούτων, σας παραθέτουμε το κατωτέρω ολιγόλεπτο βίντεο, για να πεισθείτε ότι «σαν την Βόρεια Χαλκιδική δεν έχει»…

 

 

Σχολιάστε